Elzas Tour 2019 – Zaanse Motor Vrienden / Mozamo

Elzastoer – 2019 ZMV / Mozamo Download de tracks

Vrijwel direct na het Vogezen-avontuur met MC Mozamo, nam ik mijzelf voor om hun website nauwlettend in de gaten te houden, in de hoop dat er weer een tour die kant op zou gaan. Maar hoe vaak ik ook keek, de tour-pagina bleef statisch. Althans, geen aankondigingen van een lang weekend richting Frankrijk of Duitsland.

2018 begon op zijn eind te lopen en ik wilde eigenlijk toch wel weten of er iets op de planning stond. Uiteindelijk, ergens halverwege november, heb ik toch maar contact gezocht met de club en daar was het verlossende woord. In het kort kwam het er op neer dat Mozamo en motorclub “Zaanse Motor Vrienden”, de buitenlandse motorvakanties dit jaar samen organiseren.  Er stonden dus wel degelijk meerdere buitenland trips op de kalender, ook eentje in mei.

“ELZAS TOUR 2019” – zo heette het lange weekend en zou plaatsvinden van 10 t/m 13 mei. Niet het Hemelvaart-weekend dus. Het leek me leuk om de buurman ook weer mee te nemen. Die was wel weer te porren voor een trip richting Frankrijk. Onze email-adressen werden via Mozamo doorgesluisd naar de tour-coördinatoren van de Zaanse Motor Vrienden (ZMV) en niet heel veel later kregen we een mail met alle buitenlandse tours, waaronder de Elzas-tour in mei. Naast de nodige inschrijfformulieren zat er per tour ook nog een A4-tje met algemene voorwaarden bij. Eigenlijk stond daar niets bijzonders in; de algemene strekking is “houdt het leuk voor jezelf en voor de anderen en houd je aan de geldende verkeersregels”. Lijkt me niet meer dan logisch. Na het opsturen van de formulieren is het dan een half jaar wachten. Ja… Dat duurt lang… Héél lang…

Eindelijk is het dan eind april. Nog twee weekjes wachten.. Weeronline werd weer angstvallig in de gaten gehouden. De twee-weken-vooruit prognose ziet er niet al te best uit, het zou het hele weekend regenen. Beetje het zelfde als vorig jaar toen we naar de Vogezen gingen, lekker dan. Meerdere malen per dag werd weeronline gecheckt, het werd er niet heel veel beter op. We waren nu een week vertrek en het werd gelukkig toch iets beter. De zwarte wolken met 3 druppeltje hadden plaats gemaakt voor een grijs wolkje met een zonnetje en 2 druppeltjes. Positief blijven. Uiteindelijk zou het vrijdag en zaterdag kunnen regenen maar zou het zondag en maandag prima weer zijn. Het zou niet warm zijn – ergens tussen de 11 en 14 graden – en de we zouden windkracht 4 krijgen.

Een week voor vertrek hadden we nog geen routes ontvangen. Toch maar even “appen” met de club. De routes waren een paar dagen geleden gemaild, wij stonden echter niet op de de maillijst. Ze zouden doorgestuurd worden. Niet veel later kwam er een gpx-je binnen. Voor iedere dag een lange en een korte variant, behalve voor de laatste dag. De gpx bevatte ook alleen maar de gereden tracks. Geweldig. De tracks zijn opgenomen tracks. Heel chique. Geen rare spontane opbrekingen dus. Daar zijn ze, met name in Duitsland, namelijk heel goed in. De tracks kon ik zo één-op-één overzetten naar MyDrive en op die manier zo de TomTom inhengelen. In BaseCamp heb ik de tracks nog wel even overgezet naar routes. Dat vinden de Garmins van mij en mijn buurman prettiger.

Het plan was om donderdag al te gaan rijden – net zoals vorig jaar. Ik had al twee extra routes gemaakt. De vrijdag-route zouden we maar gedeeltelijk rijden. Helaas kon door omstandigheden thuis dat verhaal op het laatste moment niet doorgaan – jammer. Dan maar op vrijdag vertrekken. Dat wordt een flink stuk tuffen. De lange route zou 680km zijn, de korte 610km. Het scheelde sowieso anderhalf uur. Laten we de korte maar nemen anders wordt het een race tegen de klok.  “Als jullie maar om half acht aan tafel zitten”, hoor ik de tour-coördinatoor van Mozamo nog zeggen. De korte variant was eigenlijk hetzelfde als de lange variant alleen verliet je pas een stuk verder de snelweg.

Dag 1 – 10 mei – De heenreis 

Bakkie doen bij de Mac

Ik zou om half negen