Zondag 19 april ’20 – Rondje Utrecht/Zuid-Holland

Wederom een mooi weekend. Hoewel… Het plan was om zaterdag, samen met mijn maatje, een lange rit te maken. Sinds de aanschaf van zijn K1600 was hij nog niet in de gelegenheid geweest om echte tocht te maken. Hardnekkige regen gooide echter roet in het eten. Het zou zaterdag gaan plenzen, terwijl voor zondag zon werd opgegeven. Na overleg met de thuisfronten werd de rit verplaatst naar zondag. Het plan was om bij mij, in Vleuten, te starten en dan richting Zwolle te rijden met Rotterdam als eindbestemming. Ieder zou dan een stukje snelweg hebben tussen Rotterdam en Vleuten. Rond tienen reden we weg vanuit Vleuten. Met een graad of twaalf was het best wel frisjes te noemen.

Omdat de route weer voor een deel door Gelderland zou gaan (het blijft gewoon mooi rijden daar) heb ik de tracks van de afgelopen tijd erbij gepakt. Een beetje afwisseling daar mag wel. In BaseCamp kan je mooi je routes naast elkaar leggen om zo een route maken die niet helemaal hetzelfde is. Verder moest ik nog opletten dat de route niet te lang zou worden, aangezien het eindpunt Rotterdam zou zijn. Een mooi stuk binnendoor tussen Utrecht en Rotterdam dat ook nog eens lekker opschiet, met overwegend 80km/u wegen, is de N228. Deze weg loopt tussen de Meern en Gouda. Ter hoogte van Montfoort pakken we de route dan op

“Ja, wat wilde gij dan???”

Natuurlijk kunnen we direct naar Amersfoort rijden, maar aangezien een van ons net 40 kilometer achter de kiezen had leek het me beter eerst een stukje mooi te rijden. Om een beetje snel voorbij Utrecht te komen pakken we de Zuilense Ring om daarna binnendoor in de richting van Maartensdijk te rijden. Op de N234 reden we achter een hele mooie BMW Z4. Deze meneer snapte alleen niet dat je op een 80km weg geen 60 moet gaan rijden. Nu was deze licht kalende man waarschijnlijk midden in zijn midlifecrisis, schijt hebbende aan alles lekker het verkeer aan het ophouden. Kennelijk irriteerde het deze man dat er twee dikke K1600’s vlak achter hem reden – dat krijg je als je maar 60 rijdt – want de snelheid zakte tot onder de 60. Waarschijnlijk om een soort van statement te maken of zo ?? Nu hebben wij er geen moeite mee om iets langzamer te rijden, iedereen wil tenslotte van de mooie omgeving genieten maar 60 rijden, daar waar je 80 mag slaat nergens op. Al helemaal niet als je achter het stuur zit van een Z4. Bij Bilthoven moest de beste kerel eraf en stak not-amused zijn linkerhand omhoog. “Ja, wat wilde gij dan???”, denk ik.

Meskampersteeg, Putten – nabij Nijkerk

Zo rond half 12 beginnen we uit te kijken naar een bankje. De meeste bankjes zijn al bezet door wandelaars of fietsers en aangezien de terrassen dicht zijn verwachten we ook niet snel iets te vinden. Dat blijkt toch mee te vallen, want rond 12 uur vonden we op een soort van idyllisch plekje zo’n tafel-met-bank combinatie. Net na Nijkerk rijden we een agrarische gebied in dat volgens google-maps “Hell” heet. Wikipedia zegt hierover het volgende “Hell is een agrarisch gebied (buurtschap) in de gemeente Putten, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt tussen Putten en Nijkerk, ten westen van Huinen.” Meer is er ook niet vermeld. Maar goed, net van de provinciale weg af, op een landweggetje, staat onder een paar bomen een tafel met van die banken er aan vast. Prima plek om de boterhammen te eten.

Hoe goed je een route ook voorbereidt – borden met een omleiding lijken bijna onvermijdelijk. Ik had in de route een stuk weg opgenomen van De Valk (nee, niet die hotel-keten) naar Lunteren, echter stonden daar omleidingsborden “Lunteren via Barneveld” – Grappig, daar kwamen we net vandaan. Ach – lekker weer, prima asfalt en een mooie omgeving. Wel weer stoeien met de navigatie, want dat kreng stond weer eens in automobiel-modus, waardoor dat ding ging herberekenen. Mijn maatje heeft een Nav IV – een iets ouder model en bij hem stonden de instelling wel correct. Klein stukje omrijden, wel een fijn stukje. Ik moet toch echt eens uitvogelen waardoor dit geneuzel nu komt.

Het laatste stuk van de route liep, zoals ik al eerder aangaf, via de N228. Vanaf IJsselstein naar Montfort en daar naar Gouda. Heerlijke weg om te cruisen. Bij Gouda rijden we de dijk van de Hollandsche IJssel op voor het laatste gedeelte van de rit. Om het rondje af te maken nog even via de snelweg naar huis. Helemaal geen straf die 100km/u limiet. Als je naar de andere kant van het land moet schiet het niet op, maar die 40km is prima en ervaar ik zelfs als relaxed


Track: “Zondag 19 april ’20 – Rondje Utrecht/Zuid-Holland
Zwart: gereden track.
Rood: gemist door omrijden.
Blauw: Stukje snelweg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.