Hemelvaartsdag ’21- Rondje Betuwe

Het is Hemelvaartsdag 2021.  De weersvoorspelling is goed. Temperatuur zal richting de 18 graden gaan en er is niet zo veel wind. Ergens tussen windkracht 2 en 3.  In de loop van de middag wordt het wel snel minder. Vanuit het zuiden, zal in de loop van de middag regen en onweer het land binnen trekken. Hiermee zal ook de wind aanwakkeren. Op tijd weg dus! Ongeveer twee weken geleden had ik een route uitgestippeld in de Betuwe. Afgezien van de nodige omleidingen besloot ik om nog een keer naar dit gebied te gaan. Ik gebruik de track, die ik toen heb gereden, om een nieuwe route te maken. Ik omzeil de afsluitingen en wat andere drukke punten zoals de Lingendijk tussen Gorinchem en Beesd. Ook probeer ik om een aantal 80km-wegen er in te plakken en wat bredere 60km-wegen. Da’s goed voor het tempo 🙂

Duijlweg, Almkerk

Over het algemeen is het best wel rustig op de weg – ik had de dijken drukker verwacht, maar het viel mee. Alleen Lekdijk Oost tussen Culemborg en Everdingen was druk – beetje te druk voor het leuke. Ik kan me goed voorstellen waarom bewoners een pest hekel hebben aan motoren. Op een enkeling na maken ze allemaal veel te veel herrie. Een motorrijder alleen is nog niet zo’n hele grote ramp, maar als er het hele weekend door groepen voorbij komen. Ja, da’s gewoon niet tof. Staat ook gewoon een bord als

Heb je weer zo’n trage ouwe lul…

je de dijk op komt: Niet in groepen en niet die motor laten janken. Lijkt mij een schappelijk verzoek om de dijk open te houden. Net na Culemborg was ik zo’n groep beu. Ik ben maar even aan de kant gegaan, want er zat een stoet van zeker 10 motoren achter mij te douwen. Zwaar irritant. – Zij zullen op hun beurt dan vast denken “Oh daar heb je weer zo’n trage ouwe lul op een toerfiets”  –  Het zou me wat… Even voorbij laten. Te druk om zo te rijden, maar dat is mijn mening. Het spul reed in ieder geval een stuk harder dan 60 en waren druk aan het slalommen tussen wandelaars en fietsers. Ik snap echt dat er comités zijn, die de dijk voor motoren willen afsluiten. “En bedank heren…”. Enfin, afgezien van dat stukje is het wel een heerlijke route.

Engsteeg, Beusichem

Doordat je de drukkere plekken wilt mijden, kom je automatisch op plekken waar je normaal niet zo snel je route neer zou leggen. Het stuk route dat voor herhaling vatbaar is, ligt grofweg waar ik de A27 af ga tot aan Culemborg.. Ik heb besloten dat stuk daarna alleen nog maar doordeweeks te rijden. Ja – er zit wat meer provinciaal in de route en minder dijk, maar dat houdt niet in dat het saai is! Ik denk dat mijn volgende route weer richting de Betuwe gaat. Niet dat ik Gelderland en de Veluwe nu wel heb gezien, maar Nederland is meer dan alleen dat. Enige wat gewoon klote is, is dat je niet overal over de rivieren heen kan. Pontje is leuk, maar niet altijd handig – kost tijd, beetje geld. Persoonlijk vind ik het altijd een beetje gedoe. Meestal gezeik met cash-geld.Nooit bij me. De laatste keer dat ik munt-geld bij mij had is eeuwen geleden. Ik geloof wel dat er ergens een pont is die werkt met een appje – Kan je vooruit betalen met de app… of zo…

Lekdijk Oost, Ravenswaaij

De route zou bij Vianen de A27 weer op gaan en direct, bij afslag Nieuwegein, er weer afgaan. Ik wilde via de ring van Houten nog wat wegen tussen Houten en Odijk doen, maar ik vond het genoeg voor vandaag. Eenmaal op de A27, rustig weer naar huis. Mooie dag.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.