K1600GT – hoe rijdt dat nou?

(Bron: Google)

Dan even iets heel anders. De GS/GSA’s zijn echt fantastische fietsen maar echt rustig rijden is het niet. Zo’n boxer-blok zorgt toch voor de nodige trillingen en die voel je, altijd. Dan is er nog de luide uitlaat. Ear-plugs are mandatory zeg maar.

Het idee om over te stappen naar een 4 cilinder leeft nu ongeveer een jaar. Omdat ik niet klein ben wil ik op een grote fiets rijden. Maar dus geen GoldWing.

Wat dan wel? Er komen bij mij een aantal fietsen op, namelijk de FJR1300, GTR1400, K1300GT en de Bandit 1250. Dan is er ook zoiets als de Busa, ZZR1400 en de VFR1200 maar die zijn me te sportief. Zeker de Busa en de Kawa al kunnen die met andere clip-ons toch rug- en schoudervriendelijk worden al zou de VFR wel een goede kandidaat zijn. Klopt, dat zijn sportieve tourfietsen. Dus… Afgelopen zaterdag loop ik bij de BMW dealer naar binnen waar ook mijn GS en GSA vandaan zijn gekomen en daar staan een aantal K1300’s – maar, die worden niet meer gemaakt. Tja. Ik ga sowieso mijn GSA van eind 2012 niet inruilen voor een oudere K1300 met ook nog eens veel meer kilometers. Dat gaat er bij mij niet in. Ik heb eigenlijk geen zin om “naar de overkant” te lopen want ik heb net koffie getapt. BMW heeft sinds 2012 wel een opvolger van de K1300 namelijk de K1600. Dat wist ik wel, maar niet dat het dan ook gelijk de vervanger van de 1300 was geworden.

Laat ik dan maar op de K1600 gaan zitten. Totaal niet met het idee om te kopen, want stel je voor “6 cilinders – da’s toch overdreven???”. Oh kijk – de sleutels zitten nog in het contact. Met een simpele beweging naar rechts springt het dashboard aan. Prachtig! Ik denk dat ik toch zeker wel 20 minuten met de multifunctionele knop heb zitten spelen om te kijken wat er allemaal huis gaat onder de menu’s van het dashboard. De zithouding is in ieder geval niet slecht te noemen. De hoek die mijn knieën maken is iets scherper maar ik zal er waarschijnlijk geen last van hebben. De zithouding is verder goed rechtop en mijn armen kunnen goed bij stuur. Voelt goed aan.

“Kan ik u helpen?”, hoor ik naast mij vandaan komen. We kennen elkaar, dus na wat gekletst te hebben, was ik wel even benieuwd wat ik voor mijn GSA terug zou krijgen. Zonder bijbedoeling want “Pfff 6 cilinders. Doe ‘es even normaal!” dacht ik. In het kort: Afgestemd dat ik bel wanneer ik een proefrit wil maken. Dinsdag in de namiddag gebeld dat ik op een zekere K wilde rijden. “Die heb ik net verkocht” – WAAAATTTT? “Maar we hebben er nog eentje hoor”. (Ja dat weet ik, maar daar staat 2x zoveel kilometers op). “Ja prima” antwoord ik. Heel graag zelfs want ik wil toch weten hoe de machine rijdt en aanvoelt en of het inderdaad zo log is als dat ie eruit ziet.

Woensdag zou ik gaan rijden. Ik mocht een flink stuk rijden omdat de K toch echt heel iets anders is dan de GSA. Rustig genietende van mijn koffie werd de witte machine de lift in gereden. “Zou je de koffers er af kunnen halen?” – Ik had niet zoveel zin om met koffers te rijden dus die werden netjes van de BMW afgehaald.
De koffie is op, bekertje in de afvalbak en via de trap naar beneden. Beetje zenuwachtig ben ik wel. Nog niet eerder op zo’n grote machine gezeten maar bij het zicht dacht ik – oh – dat valt eigenlijk wel mee. Ik had er zaterdag natuurlijk al even opgezeten en met koffers is het best een “bulkie” fiets maar zonder koffers begon ik de lijn en grootte al een stuk meer te waarderen. “Goh – de ZX12 was niet heel veel kleiner”

De motor werd gestart. Mooi zoemend geluid. Terwijl de motor warm liep werd een deel van de bediening uitgelegd. Ik wilde weten hoe ik tijdens het rijden de ESA kon veranderen tussen normaal, comfort of sport en hoe de 6 pitter zijn vermogen zou afgeven (rain, normal, dynamic). Niet heel spannend maar toch even handig om weten. Rijden maar dus. Terwijl ik mijn helm, kraag en handschoenen aandeed brak ook nog het zonnetje door – zo rond een uur of half elf denk ik. Dag kon niet meer stuk.

met het aantal pk’s en koppel zou dit ook nog wel eens “fly-by-wire” kunnen worden.

Tijd om te gaan rijden.Ik recht de motor, knijp de rem in, klap de jiffy naar binnen, dan de koppeling. Wow, dat gaat licht. Ik duw de versnelling in zijn 1. Met een flinke “klak” schiet de bak in z’n 1. Niet schokkend want dit herken ik wel van mijn huidige motor. Ik geeft een beetje gas en laat de koppeling op komen. Mmmm, totaal geen feedback – in eerste instantie geen idee wanneer de koppeling begint te happen. En natuurlijk ben ik ook helemaal niet gewend aan de gashandle, dus ik maak gelijk, net zoals iemand die net zijn rijbewijs heeft gehaald, te veel toeren. Ik kom er ook gelijk achter dat het “drive-by-wire” is maar met het aantal pk’s en koppel zou dit ook nog wel eens “fly-by-wire” kunnen worden.

NB. Dit is geen review van deze motor maar gewoon lekker mijn eigen bevindingen. Het meeste zal wel overeenkomen met de vele reviews, andere dingen misschien niet.

Anyway – we zijn op weg. Ohh, gelijk rotonde. Zoooo, dat gaan makkelijk. De verkoper had al gezegd dat de K1600 (in algemene zin) speling heeft op de cardan. Ik denk: “Hoe erg kan dat zijn?”. Ik heb twee gs’en gehad (waarvan 1 in mijn bezit) met cardan en die hebben absoluut geen speling. Ik laat bij de volgende rotonde het gas los met het idee – dat stuk remmen we netjes op de motor. Mijn god – ik voel de cardan dus “heerlijk” klappen. “Zo, da’s niet gelogen van die speling”, denk ik. Ik weet niet precies waar de speling zit maar lekker is het niet. Gedoseerd het gas loslaten help in ieder geval heel veel.

Al rijdend gaat de fiets steeds vertrouwder aanvoelen en is het gewicht, zoals ik in diverse reviews al heb gelezen, inderdaad weg. Sturen gaat net zo licht als met de GS/GSA alleen moeten we drempels echt wel beheerst nemen, anders is de kans dat het achterwiel een uitstapje maakt aanwezig. Geluid is briljant, de remmen zijn fenomenaal, maar ik vind het zadel iets te smal en te zacht naar mijn zin en het scherm is ronduit slecht voor mijn lengte. De GSA heeft een vrij “turbulente” aerodynamica waardoor je eigenlijk voortdurend in de herrie zit, nou dit was nog veel erger. In welke stand het scherm ook stond – ik werd er niet vrolijk van en dan reed ik nog niet eens snel. Kan aan de helm liggen, of aan de zithoogte (als ik achter het scherm dook was het oke), maar dit zijn wel twee dingen die niet tof zijn en redelijk eenvoudig zijn op te lossen door ander scherm of zadel.. Vrij simpel lijkt me.

Dan eigenlijk iets wat me heel erg stoort en ik weet ook niet of dat standaard of exemplarisch is. De bak van deze fiets is eng. Heel eng. Het kan zijn dat de koppeling versleten is, of dat deze niet goed is afgesteld, of dat de handles niet goed waren afgesteld (zaten aftermarket handles op), maar de bak wilde alleen fatsoenlijk schakelen bij lage touren (rond de 2000rpm). Wanneer je lekker rap wilde optrekken, stuiterde de bak heel erg. Alsof er niet goed ontkoppeld werd, of alsof de bak niet goed in zijn versnelling wilde. Van 2 naar 3 en van 3 naar 4 was het echt eng, want je voelde de bak ratelen, terwijl de koppelingshandle volledig was ingeknepen. Ik heb na de rit de verkoper hiervan op de hoogte gesteld.

Maar waarom ging ik ook alweer een proefrit maken? Is het op deze machine rustiger rijden? Nou, dat is gelukt. De motor is gewoon trillings-arm, maakt eigenlijk voor een brute 6 pitter bijzonder weinig geluid (of werd overstemd door het functieloze windscherm). Ik heb werkelijk genoten naar de fiets. Ik moet dit even laten rusten en over twee of drie weken nog eens op een andere fiets rijden. Is de bak “goed” – ik ga er een beetje vanuit dat het hier om verkeerde afstelling gaat – dan weet ik nog niet wat ik ga doen. Mijn doel is om zeker op nog een aantal andere fietsen een serieuze proefrit te gaan maken, waaronder dus ook de GTR1400 en de FJR.

Wordt vervolgd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.