Beneluxtoer voorjaar 2022 – Zaanse Motor Vrienden

ZMV Sauerlandtoer – najaar 2022

Yes – een voorjaarstoertje met de Zaanse Motor Vrienden. Ik besluit om weer een dag eerder te gaan om zo een extra rit in Luxemburg te maken. Wat mij betreft heeft dat kleine landje onwijs veel mooie wegen en als je het aangrenzende stuk Duitsland erbij betrekt beschik je over een zeer groot oppervlak wat iedere motorrijder vrolijk van wordt.

Dag 1 – 28 april – de heenreis

Eerste maar stuk over de A2 richting Maastricht. Er lijkt geen eind aan te komen, vooral na Eindhoven is het bijna een kwelling. Dat stuk is dodelijk saai. Ik had de route zo gemaakt die al voor Maastricht de A2 afging, net na de splitsing met de A76 richting Keulen krijgt. Een klein stukje binnendoor via Valkenburg en Slenaken. En dan voor Eupen langs, richting de Hoge Venen.

Bij “Baraque Michel” vind ik het wel tijd voor een pauze. Ik stal de motor op de grote parkeerplaats. Er is hier flink wat veranderd. Er is nu een grote parkeerplaats en de weg is er als een soort rotonde er omheen gelegd. Terwijl ik van de motor afstap valt mijn oog op apart uitziende laadpaal. Eentje bij een plek die te klein is voor een auto – het is een laadpaal voor een motor 馃榾 “Niet al te lang bij stilstaan”, denk ik.

Laadpaal voor motoren bij "Baraque Michel" - de Hoge Venen
Laadpaal voor motoren

Ondanks het zonnetje was het niet super warm – de mensen die wel buiten zaten waren aan het paffen. Eenmaal binnen kreeg in een menukaart aangereikt. Er stonden allemaal dingen op waar ik eigenlijk geen zin in had – veel te uitgebreid. De ober zag mij denk en melde dat ik ook een uitsmijten kon bestellen. “Kan die man mijn gedachten lezen” – Ik besteld dus een uitsmijter “bruine boterhammen en kapotte dooiers”, en een colaatje. Daar had ik super veel zin in. De uitsmijter was serieus goed groot en voorzien van niet te weinig rauwkost. Echt geweldig.

Na deze overheerlijke lunch moesten we maar weer eens op pad. Richting Wallendorf-Pont. Goede ervaring met Hotel Dimmer. Beetje prijzig, maar wel goed. De route richting het Hotel was vanaf de Hoge Venen niet super spannend. Met een totale lengte van zo’n 400 kilometer vond ik het ook wel voldoende voor de heenreis

"Baraque Michel" - de Hoge Venen
“Baraque Michel” – de Hoge Venen

Dag 2 – 29 april – rondje Luxemburg – Part I

Ik kon niet wakker worden. Echt lekker geslapen had ik ook niet. Het lag zeker niet aan het bed, wellicht toch een biertje te veel besteld gisteravond. Eerst maar eens een warme douche en een paracetamolletje. Gelukkig is de tijd dat je kan ontbijten bij Dimmer vrij ruim. Even zitten en een bak koffie voordat we het bord gaan vullen.

Inmiddels onderweg – de koppijn wilde maar niet zakken. Ik had een rondje van zo’n 265 kilometer verzonnen maar mijn hoofd was het daar niet zo mee eens. Bij Weiswampach goedkoop getankt. Daar besloot ik om niet meer de route te volgen. Die stond nog wel als track op de garmin maar reed verder op de tomtom. Ik had een kronkel weg richting Ettelbruck laten berekenen met een stop in Kautenbach. Daar zit een hotelletje van een Nederland echtpaar en kan je prima lunchen. Na de lunch volgde ik de route verder richting Ettelbruch en heb daar de tomtom een nieuwe route laten uitstippelen naar het pension waar de Zaanse Motor Vrienden zitten.

Dag 3 – 30 april – rondje Luxemburg – Part II – Mullerthall

De route van vandaag is door de club met zorg gemaakt en voorgereden en dat werpt zijn vruchten af. Na een kleine 50 kilometer komt de route in de buurt van het Mullerthall en dat is gewoon mooi. Bos, rotspartijen en bochten. Ik wilde nog stoppen voor wat foto’s maar het was op alle parkeerplaatsen zo druk dat ik dacht “laat maar”

Ch芒teau de Beaufort
Ch芒teau de Beaufort

Onderweg kom je tal van kasteeltjes en burchten tegen – of wat er nog van over is. De route wisselt af in snelle stukken wat je heerlijk het gas kan opentrekken en dan weer bochten waar je lekker in kan hangen. De echt haarspeldbochten zitten meer in de kop en de staart van de route.

Uitzicht S没re-dal - CR348 nabij Bourscheid
Uitzicht S没re-dal – CR348 nabij Bourscheid

Uitzicht S没re-dal - CR348 nabij Bourscheid
Uitzicht S没re-dal – CR348 nabij Bourscheid
Route van 30 april

Dag 4 – 1 mei – rondje Luxemburg – Part III

De route van vandaag liep tegen de klok in. Het was vandaag echt een stuk frisser dan gisteren. We moesten het doen met een waterig zonnetje, of helemaal geen zon. De weg was op veel plekken ook behoorlijk nat. Niet dat dat een ramp is, maar je zit in scherpe bochten dat wel anders op je fiets. Kans dat je fiets onder je vandaan glijdt is klein maar toch, ik zit dan toch anders op de fiets.

Na ergens een bak koffie te hebben gedronken en weer een beetje was opgewarmd reed ik weer verder. Het zonnetje kwam, naarmate de ochtend vorderde, steeds wat vaker kijken. Het werd zowaar aangenaam. Gisteren ging ik pas veel te laat opzoek naar een eetgelegenheid en kwam uiteindelijk uit bij een Burger King iets buiten Luxemburg. Ik stond daar bovendien ook nog in de file omdat ze de halve weg hadden opgelegd. Anyhow… Ik besloot om half 12 uit te gaan kijken eten. Als ik nu wat komt dan eten we maar een keer vroeg. Ik hield de garmin strak in de gaten aangezien je daar redelijk snel een mes-en-vork icoontje op ziet. Ik had de garmin ook een beetje uitgezoomd voor het gemak.

Route van 1 mei

Even na twaalven zag ik wat op de garmin verschijnen. Ik moest wel een beetje van de route af, maar dat hindert niet. Het was een soort Auberge/Pension achtig gebouw langs de weg. Het leek niet echt open. Er stonden wel auto’s buiten. Toch even proberen. Het terras zag er, ondanks dat de tafels bedekt waren met bloesemtroep, best gezellig uit – al zat er geen hond. Ik loop naar binnen er het zag er nog oubolliger uit bij mijn wijlen oma. Ik keek even op de menukaart zag wel iets staan wat ik zou kunnen verteren.

Auberge "Le Majestic" - Lunchbreak
Auberge “Le Majestic” – Lunchbreak

Op de vraag of ik ook buiten kon eten (binnen was dus echt niet gezellig) werd positief gereageerd. Er werd een tafel schoon met zijn vier stoelen werd voor me schoon gemaakt. Ik was nog even op de kaart aan het kijken toen een aantal rijders van de club, waaronder Hans, de Auberge ook gevonden hadden. Leuk. Ik bestelde een soort van aardappel-curry-bockworst salade en een cappuccino. Ik had eigenlijk een foto moeten maken van het gerecht want het zag er heerlijk uit – en zo smaakte het ook. Na de lunch – waar ik bijna 2 uur over heb gedaan, ach ja – was het nog een klein 120 kilometer naar ons eigen pension.

Dag 5 – 2 mei – Terug naar huis

De route naar huis zou wederom een beste worden echter wilde ik op tijd thuis zijn en was eigenlijk best wel moe. Die extra dag was misschien toch niet zo handig geweest. Het rondje dat was gemaakt heb ik ingekort. De slinger in Luxemburg heb ik er uit gehaald en daar waar de route echt richting het noorden ging weer opgepakt. Jammer maar helaas. Volgende keer misschien niet een extra dag aan het weekend plakken (of de eerste dag, ‘s avonds minder bier drinken). Bij Monschau daalde de route ook af naar de Obersee/Einruhr maar ik had er niet zoveel puf meer voor. Rechtstreeks van Monschau naar de Biker Ranch voor koffie, patat en een schnitzel. Vanaf de Biker Ranch is het dan nog maar een kilometer of 10 naar de snelweg bij Aken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.