Zonnelader (solarcharger) voor de motor DIY – Update 1

Kleine update. Ik heb naast het 50 W zonnepaneel, dat ik heb gebruikt puur om te kijken of het werkt, nu ook twee 100 W panelen en twee kWh-metertjes besteld. Omdat dat spul uit China altijd een eeuwigheid onderweg is kan ik mooi gaan nadenken hoe ik ze op mijn garage ga plaatsen. Plat is een optie maar niet de meest efficiënte – we het makkelijkst.

De stelregel is dat de panelen onder een hoek van ongeveer 35 graden geplaatst moeten worden en gericht op het zuiden. Omdat de panelen eigenlijk vooral hun werk tijdens de wintermaanden moeten doen denk ik dat het zelf handig is om hoek nog wat groter te maken. Het zonnetje staat dan zo laag dat je bij wijzen van spreken de panelen bijna verticaal zou kunnen zetten. Veel meer informatie kan je hier vinden. Het enige waar ik echt op moet letten is dat ze bij een herfststorm niet wegwaaien. Een goede verankering is dus een vereiste!

D.I.Y. aluminium frame – close-up popnagel-verbinding
D.I.Y. aluminium frame – profielen op maat besteld, vervolgens met popnagels vast gemaakt.

De twee panelen hebben ieder een afmeting van 105 bij 54 cm. Opzoek naar een frame, maar je raad het al: allemaal afwijkende maten of peperduur. Zelf maken dus. De bouwmarkt heeft wel aluminium profielen maar mijn god, wat schandalig duur. Laat maar – online zoeken naar bedrijfjes die alleen maar in aluminium doen. Snel gevonden. Eerst wat probeersels uitgetekend. Idee was ook 3 van die 50 W panelen te koppelen maar 2 maal 100 W was veel goedkoper.

Het frame is nu klaar. Het frame is echt super eenvoudig. De zijkanten zijn hoekprofielen met een staande kant van 10 mm. de liggende kant is 30 mm. Dat ik ruim voldoende. Om de panelen niet te laten doorzakken en om het frame iets meer stevigheid te geven heb ik nog 3 platte stroken van 30 mm breed gebruikt. De verbindingen zijn gemaakt met popnagels. Mijn eerste idee was om dit op de oude “meccano” manier te doen met boutjes, moertje en nippeltjes maar een collega van mij merkte slim op, “Waarom niet gewoon met popnagels?”. Ja. Dat kan inderdaad ook. Omdat ik nog niet eerder met popnagels heb gewerkt eerst maar een paar test-nagels gepopt 🙂 Heel leuk spul. Zit echt muurvast en het voordeel is, dat het ook niet vanzelf los gaat, zoal een verbinding met moeren nog wel eens kan gebeuren als je geen borgringetje of loctite ofzo gebruikt.

« vorige deel | naar update 2 »


2 thoughts on “Zonnelader (solarcharger) voor de motor DIY – Update 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.