Zonnelader (solarcharger) voor de motor DIY – Update 2

Weer een kleine update,

Afgelopen weekend rubberen tegels gehaald. Deze wil ik gebruiken als “fundering”. De tegels zijn 50 bij 50cm. Ik had gehoopt dat het aluminium frame dat ik heb gemaakt stijf genoeg zou zijn om slechts met de twee zijkanten vast te zetten maar helaas. Het was mij al snel duidelijk dat er behoorlijk wat flexibiliteit in dat aluminium zit. Het middenstuk moet ook nog even. Omdat ik daar nu geen spullen voor heb ligt het project weer even stil. Ik heb al wel de tegels bewerkt en voorzien van bevestigings-profielen. Dat heb ik gedaan met 3x M8 slotbouten. Ik ben niet helemaal enthousiast over hoe ik de onderkant heb gemaakt (met een strip). Omdat die strip eigenlijk niet nodig is ga ik die er weer vanaf halen. Op de rubberen tegels komen betontegels te liggen als ballast.

De ideale hoek zou rond de 35 graden moeten zijn. Voor mijn gevoel staat het frame iets rechter op dan dat. Dat is op zich niet erg. Het zonnetje staat in de periode van het jaar dat er geladen moet worden toch heel laag wat de iets hogere stand “verantwoord”. Ik moet het nog even opmeten. De straat loopt namelijk naar schuin af. Het is waarschijnlijk nog erger dan de foto laten zien 😉 Het hoeft ook allemaal niet high-tech te zijn. Als het maar werkt. Wanneer er t.z.t. een echte 80Ah accu aan hangt, met een die flink belast wordt, dan is het wel zinvol om te gaan kijken maar de meest ideale hoek,

Hier even wat foto’s van het frame tot nu toe:


Kleine update:

Een paar dagen geleden heb ik het frame gemaakt maar door de lengte en het te smal gebruikte opstaande randje van het hoek-profiel is het frame niet stijf genoeg. Ik had eigenlijk 30 bij  30 mm moeten gebruiken in plaats van 30 bij 10 en misschien had ik een dikte van 3 mm in plaats van 2 mm moeten kiezen. Deze wijsheid zullen we maar meenemen indien er een frame 2.0 komt 😀 Naar de bouwmarkt gereden voor wat extra spullen. Resultaat is prima al zeg ik het zelf. De tegels gelijk maar even gemarkeerd voor als we ze een voor een het dak op brengen.

Verstevigd frame (#1)
Verstevigd frame met 50W zonnepaneel (#2)

« vorige deel | naar update 3 »


2 thoughts on “Zonnelader (solarcharger) voor de motor DIY – Update 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.