Zonnelader (solarcharger) voor de motor DIY

12V 50W flexibele zonnepaneel (monokristallijne cellen)

Als het weer straks slechter wordt, zal er steeds minder gereden worden. Oke.., het jaar is nog lang niet voorbij maar toch. Tijd om eens na te denken wat ik ga doen met de accu. Een accu loopt langzaam leeg indien die niet van tijd tot tijd wordt opgeladen. Mijn fiets staat in een garage waar geen stroomvoorziening aanwezig is. Het is dus niet mogelijk om de motor daar aan een druppellader te hangen. De accu eruit halen wil ik niet want stel dat het nog een dag lekker is dan moet ik dat ding weer inbouwen. De accu eruit halen heeft toch een definitief karakter om niet meer te gaan rijden tot het nieuwe seizoen.

Er zijn een paar opties om je accu goed te houden:

 • Lekker blijven rijden (maar dat is gezien het weer en vooral de pekel vaak geen optie),
 • Accu eruit halen en binnen aan de druppellader hangen,
 • Om de week 2 haspels van 100 meter uitlopen naar de garagebox,
 • Zonnelader.

Omdat ik wel van knutselen houd ga ik voor de laatste optie. Ook enigszins geïnspireerd door deze pagina heb ik besloten er helemaal voor te gaan. Of het nu gaat werken of niet, ik ben in ieder geval een ervaring rijker.

Shoppinglijst (de basics):

 • Zonnepaneel,
 • Zonnepaneel regelaar.
Specificaties van het zonnepaneel

Dat zijn eigenlijk de essentiële onderdelen. Het zonnepaneel sluit je aan op de regelaar en de regelaar sluit je weer aan op de accu. Kan niet fout gaan. De regelaar is eigenlijk niet veel meer dan een pwm-geregelde druppel acculader. Een paneel van 50 Watt zou voldoende moeten zijn voor de accu van de motor. Zodra het zonnetje weg is stopt de regelaar gewoon met werken zodra er weer genoeg vermogen uit het licht gehaald wordt gaat deze weer aan. Kan bijna niet makkelijker, helemaal omdat zo’n regelaar “snapt” wat voor accu er aan hangt maar…

Omdat ik in de garage überhaupt geen stroomvoorziening heb, heb ik besloten om het iets groter aan te pakken. “Groter” is hier natuurlijk betrekkelijk. Veel meer dan verlichting en een stopcontact zal het niet worden. De shopping lijst wordt dus al iets groter:

 • Zonnepaneel (meerdere ?),
 • Zonnepaneel regelaar,
 • Omvormer (liefst zuivere sinus – div. laders hebben dit nodig),
 • Volt/Ampère meters (gewoon leuk om er tussen te hebben),
 • Frame voor panelen,
 • Houten plaat voor montage van de electra,
 • Bekabeling voor zonnepaneel,
 • PVC pijp voor bekabeling,
 • Speciale can-bus acculader,
 • Dubbele wandcontact doos voor de omvormer,
 • Buffer accu voor de omvormer,

Ik ben vast wel iets vergeten maar dat zien we later dan wel weer. Ik heb ook echt geen idee over het totale wattage wat de panelen moeten leveren, het vermogen van de omvormer en wat de capaciteit van de buffer-accu moet zijn. Laten we eerst maar klein beginnen en een goedkoop paneeltje en regelaar kopen. Ik neem de regelaar nemen wel “op de groei” dus eentje die aardig wat ampères aan kan. De grootst betaalbare was 30A. Het paneel is slechts 50W. De regelaar was binnen niet al te lange tijd binnen. Op het paneel heb ik bijna drie weken moeten wachten.

In de tuin een test-opstelling gemaakt en ja hoor. Het werkt. Lachen! Zodra je het paneel in de schaduw zet (de zon stond ook al vrij laag) levert het paneel dusdanig weinig vermogen dat de regelaar zegt “doe ‘t zelf maar”. Zet je het paneel weer in de zon dan doe ie het weer. Vereiste van deze opstelling is wel dat je de accu eerst aansluit, dan pas het paneel. De laad-controller ziet dan dat het een 12V accu is.

Zonne laad-controller met te weinig zon/lichtopbrengst
Zonne laad-controller met voldoende zon/lichtopbrengst (zie battery icoontje)

 

 

 

 

 

 

 

Volledige testopstelling met zonnepaneel, zonne-laad-controller en 12V accu.

 

Deze opstelling kan zo het dak van mijn garage op. De regelaar komt dan natuurlijk binnen te hangen. Als ik dan de accu van de motor aansluit dan werkt het,  maar omdat ik het wat groter wil aanpakken wacht ik even totdat ik alles heb.

naar update 1 »

 

 

One thought on “Zonnelader (solarcharger) voor de motor DIY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.