Nieuw rubber!

Zo vlak na de winterstop keek ik eens naar de banden en constateerde dat de achterband toch wel vlak aan het worden was maar nog wel even mee kon m.i. Na een kilometertje of 13000 begin je je toch af te vragen of het niet eens tijd werd voor wat nieuw rubber. De voorband was er duidelijk minder aan toe. Zat niet heel veel profiel meer op en was duidelijk aan het cuppen. Ik merkte het al een beetje aan de stuureigenschappen. Ook was het rubber rond de profielgleuven was aan het scheuren. Ze hadden het misschien nog wel even uitgehouden maar mijn gevoel vond dat ze hun beste tijd wel hadden gehad. Tijd voor nieuw rubber!

En wat ga je dan er onder laten leggen? Er zijn zoveel verschillende fabrikanten en even zoveel types. Nu heeft een BMW GS natuurlijk een allroad band nodig. Grappig – de spellingchecker wil van allroad “allround” maken en om eerlijk te zijn heeft ie nog gelijk ook. Je moet een band hebben die op de weg onder alle omstandigheden goed presteert – laat ik even sneeuw buiten beschouwing – maar je wilt met je allroad natuurlijk ook allroad rijden al het even kan.

Hier had dan een heel mooi verhaal kunnen komen over verschillende rubber- en profieltypes tot TKC (noppen voor op het asfalt -jaja). Banden kiezen lijkt bij mij onderhevig aan voorkeur/eerste keus. Mijn voorkeur ging uit naar Heideau K60 omdat het profiel er zo tof uitziet en deze best wel grip heeft op gravel. Mul zand en blubber zal ik toch niet aan doen dus best wel een goede keuze. Nadat je voorkeur wat is weggeëbd ga je nadenken wat je nu echt wilt met je GS – gewoon een beetje rijden dus. Een leuke slijtvaste band dus waarmee je zo nu en dan – mocht het asfalt dan toch ophouden – toch ook op onverhard uit de voeten kan en die in de regen niet ineens gaat doen alsof je door een laag slijm rijdt. In dat segment zijn er echt een hele zooi zodat je nog niet weet wat je moet nemen. Wat doe je dan? Dan bel je een van je motormaatjes want die heeft vast ook eens moeten wisselen – en dan wordt het Michelin Anakee 2.

Na het maken van een afspraak ben ik naar de lokale bandenboer gereden die ook nog eens goed is met BMW’s. Ik parkeer mijn vehikel pal voor de ingang van de werkplaats en loop de showroom in om te melden dat ik er ben. Wachten duurt lang. Als alle motorblaadjes zijn doorgebladerd, alle tweedehands motoren zijn bekeken en het koffieautomaat leeg is gedronken komt het verlossende woord. De fiets is voorzien van nieuw geurend rubber. Dat zit er goed uit… De GS is tevens voorzien voor een stickertje “Pas op, Nieuwe banden”. Nu weet ik dat je nieuwe banden even moet inrijden maar voorzichtig vraag ik toch maar even wat dat stickertje te betekenen heeft. De baas verteld me dat ik vooral met de bochten rustig aan moeten doen en een lekker slingerweggetje naar huis moet nemen. “Voorzichtig” lijkt hier het sleutelwoord te zijn. Rustig de hellinggraad opvoeren – “Ik denk, hellingsgraad? Ik heb toch een GS en geen racer!” maar goed, sturen met een tweewieler doe je door de fiets naar de grond te duwen en een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Bij het wegrijden merk je al dat het anders aanvoelt. De banden “vallen” veel makkelijker om dan oude. Het vlakke hobbeltje bij de oude band moet eerst overwonnen worden voordat er gestuurd kan worden. Onderbewust doe je dat met enige kracht en als je wat agressiever aan het rijden bent komt dat neer op het ordinaire smijtwerk. Dat moet je met vers rubber dus niet doen.

Het lijkt me een goed idee om de bandjes eens in te rijden door wat slingerweggetjes te pakken zoals voorgesteld. De route die ik heb genomen is hieronder afgebeeld. Ik heb hiervoor Onroute Motorkaart gebruikt en hem laten dwingen een stuk snelweg te pakken. Niet heel bijzonder – stuk langs de oude amstel, door naar de vecht. Om Maarssen heen en een beetje bleren over de Zuilense Ring om via de A2 naar de Lek te rijden. Via de Lek naar de Vlist en via de N228 weg terug naar huis… (over OnRoute motorkaart wil ik later ook nog wel eens wat kwijt aangezien ik met die kaart een soort haat-liefde verhouding heb). Bij aankomt thuis zie ik dat ik een “poppetje” heb gereden..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.