Altijd leuk: Updaten van WordPress-plugins

Met enige regelmaat worden WordPress-plugin’s geüpdate door de ontwikkelaars van de plugin. Het is altijd aan te bevelen om de plugin’s die je gebruikt, te voorzien van de laatste versie. Meestal zijn updates nodig om lekken te dichten. Je voorkomt hiermee dat kwaadwillende deze lekken kunnen uitbuiten en je hele website om zeep kunnen helpen of erger: je systeem kunnen overnemen. Je niets voorkomen, maar door je site up-to-date te houden beperk je het risico wel.

Voordat je aan de slag gaat altijd een backup maken van hele hele site en desnoods van je omgeving en ga daarna de plugin’s een voor een updaten en test tussendoor of alles nog werkt. Het kan namelijk zijn dat een plugin module van php gebruikt die nog niet op je systeem staat en je raadt het al: dan doet je fijne WordPress website het niet meer en mag je aan de slag. Er zijn webpagina’s volgeschreven hoe je WordPress of je hele systeem kan backuppen. “Lougle is your friend

Zo ook deze keer; Er waren een aantal plugin’s die geüpdate konden worden, waaronder WP Statistics van Veronalabs. Na de update had de site er geen zin meer in. Het duurde even, waarna de volgende melding verscheen:

Composer detected issues in your platform: Your Composer dependencies require the following PHP extensions to be installed: bcmath

Het kan ook zijn dat je helemaal geen melding krijgt en dan moet je echt in de logfiles van je systeem gaan zoeken. Vaak ben je er dan ook wel snel uit. Apache2 logfiles zijn meestal te vinden op /var/log/apache2 of /var/log/httpd.

Gelukkig is de melding zeer duidelijk. Er mist een PHP module. Beste wat je kan doen is die hele regel in Lougle plempen en je bent al redelijk snel in de buurt van een oplossing maar ik ben eigenwijs dus ding gelijk maar een terminal-venster openen:

  1. $ sudo apt install bcmath

Nope – dat was het niet. Toch maar even Louglen. Antwoord inderdaad snel gevonden, al moest ik wel even checken welke versie van php ik ook al weer had draaien..

  1. $ sudo php -version

Helder – ik zit op php 7.4.x, dan is het installeren van de module (of extension) vrij simpel:

  1. $ sudo apt install php7.4-bcmath

Daarna moet je wel apache een trap geven om de nieuwe module in te laden (reload mag ook)

  1. $ sudo systemctl restart apache2.service
  2. $ sudo systemctl status apache2.service

Nu kon ik checken of alles het weer deed en wanneer je dit leest is het antwoord dus “ja” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.