Vrijdag 24 april ’20 – De Posbank

Dit weekend zou eigenlijk de Benelux-tour van de Zaanse Motorvrienden plaatsvinden. Het corona-virus heeft de wereld echter compleet op z’n kop gezet. De tour is daarom al in een vroeg stadium geannuleerd. Gelukkig kon de club de gehele reservering overzetten naar 2021. Voor de mensen die nu al weten dat ze dan kunnen en willen zijn de reserveringen 1 op 1 doorgezet. Mijn reservering voor de voorjaarstour van 2021 staat dus al vast.. Ik heb mijzelf ook aangemeld voor de Sauerland-tour die voor september staat gepland. Ik ga er alleen een klein beetje vanuit dat ook die naar 2021 verplaatst moet worden.

De vrije dagen die ik had geregeld blijven wel staan, aangezien een break van mijn werk best welkom was. Ik was niet van plan om alle dagen te rijden, maar twee ritten moet zeker lukken. Ik had mijzelf voor genomen om naar plekken te rijden waar ik nog niet eerder was geweest; de Posbank en Noord-Holland. Dat van Noord-Holland is niet helemaal waar aangezien ik voor cursussen wel eens in Amsterdam ben, maar met de motor was het nog niet voor gekomen om deze provincie te bezoeken.

Eerst maar eens de Posbank. Nationaal Park Veluwezoom zoals het voluit heet ligt ten oosten van Arnhem. Dit stukje van de Veluwe staat al best lang op mijn wensenlijst om te rijden. Iedereen kent het heuvelachtige Veluwe-gebied als de Posbank, maar eigenlijk is de Posbank gewoon een stenenbank op een heel mooi uitkijkpunt. Prachtige plek om te wandelen en te fietsen en voor motorrijders, tja – Prachtig om door de bossen te cruisen terwijl je praktisch een bijna buitenlandse ervaring opdoet door de paar mooie haarspeldbochten die er zijn en als je dan uit de bossen komt kan je mijlen ver kijken. Indrukwekkend… Hieronder vind je een paar linkjes naar Wikipedia over het gebied:

De route dan – getver, weer Gelderland ๐Ÿ˜€ Ik wilde de rit op vrijdag rijden, dat is een doordeweekse dag waardoor de kans op dagjesmensen op de provinciale wegen een stuk kleiner is. Ik wilde toch weer de mooie wegen rond Barneveld pakken. Deze rijden lekker door. Om te beginnen maar de bosroute langs de Piramide van Austerlitz, van Bunnik naar Woudenberg. Bij Woudenberg ben je uit de bossen en kunnen we cross-country via De Glind naar Otterlo. Dan ben je al een heel eind op weg naar Arnhem. Net na Arnhem duiken we dan bij Rozendaal (nee, niet Roosendaal) het Nationaal Park Veluwezoom in en begint het feest. Het is gelukkig niet druk. Hier en daar wat wielrenners en motoren maar er valt normaal te rijden. Ik denk niet dat je goed door kan rijden in het weekend, want ik begrijp dat de schoonheid van deze natuur een grote aantrekkingskracht uitoefent op menig mens.

Nationaal Park Veluwezoom โ€“ Posbank

Na de eerste set met slingers wordt het bos lichter. “Ben ik boven? Ja, ik geloof het wel”. De befaamde Posbank is hier nog niet, maar wel een verlaten parkeerplaats met een paar tafeltjes-met-bank en een heel mooi uitzicht. Het was ook nagenoeg 12 uur. Tijd voor de boterhammen! De motor stal ik naast de bankjes. Eerst even wat foto’s maken. De zon staat pal in m’n giechel, dat zullen wel slechte foto’s worden. De camera van de Samsung A3 is niet heel geweldig met tegenlicht. Toch doe ik een poging met het idee dat we de belichting thuis wel kunnen verhelpen. Terwijl ik de boterhammen naar binnenwerk, valt het me op dat het zo lekker stil is. In de verte hoor ik een koekoek en af en toe hoor je een specht. Met enige regelmaat wordt de bijna serene rust ‘ernstig verstoord’ door wat motoren. Mijn vermoeden is, dat het hier in het weekend en tijdens vakantieperiodes fors drukker is. Ik vrees dat het sowieso snel gedaan is met deze rust zodra we de corona-crisis achter de rug hebben. Dat gezegd hebbende: liever vandaag dan morgen.Posbank-traject


“Nou.., da’s ook maar kort lol..!?”

Hier en daar maak ik een foto. Ik moet toch wat hebben om thuis te laten zien ๐Ÿ™‚ Ik heb de motor een paar keer verzet om zo te proberen de zon in mijn rug te krijgen – dat is niet echt gelukt. Terwijl ik met mijn kekke Samsung semiprofessioneel probeer te doen zie ik voor de 3de keer dezelfde motoren voorbij rijden. Die hebben kennelijk de smaak te pakken, of zijn aan het oefenen voor Alpe d’Heuz bij gebrek aan beter?

Nationaal Park Veluwezoom โ€“ Posbank

Na de lunch rij ik weer verder. Een stuk verderop is inderdaad het monument de Posbank. Het is best wel druk daar en ik besluit om niet te stoppen, maar te genieten van de weg en de omgeving. Net na de Posbank duik ik het bos weer in en begint het weer fraai te slingeren. Voordat ik het weet ben ik weer het bos uit en sta ik een dorpje. “Nou.., da’s ook maar kort lol..!?”. Nu snap ik ook gelijk waarom ik die twee krotenkokers 3x op en neer zag rijden. Een keer dekt niet de lading. Mijn route is nog lang en besluit door te rijden. Dit is voor herhaling vatbaar. De route gaat verder naar Ermelo, via Loenen, Hoenderloo en Uddel. Een beetje standaard traject, maar wel een mooi traject. Het is dan absoluut geen straf hier weer te rijden.

Vorige week heb ik bij Nijkerk een mooi bankje gevonden in de middle-of-fucking-nowhere en leek me wel een goed idee om daar een break in te lassen. Het was nog een kilometer of 60 naar huis waarvan ongeveer de helft over de A28 en A12. Het was weer heerlijk stil daar. Alleen een oud heertje maakte gebruik van de tafel om even uit te rusten. Zijn elektrische fiets stond tegen een van de bomen aan. “Hallo, ook even aan het genieten van de rust?” Ik vroeg of ik aan de andere kant van de tafel mocht zitten. “Ja hoor”, zei de man. “Dat is meer dan anderhalve meter” ๐Ÿ˜€ Even een slok water en genieten van de rust en omgeving voordat ik aan het laatste stukje beginLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.