Zonnelader (solarcharger) voor de motor DIY – Update 4 – Het dak op

Het was regenachtig dit weekend, maar niet regenachtig genoeg om de panelen niet op het frame te monteren en het geheel op het dak te plaatsen. Foto’s zeggen iets meer dan tekst dus hier de foto’s:Panelen in bedrijf. Zonnetje staat laag dus ze willen niet zo. De PWM solar charge controller doet het in ieder geval!

De twee panelen zijn parallel geschakeld. De uitgangsspanning blijft dus gelijk terwijl de stroom verdubbelt. De reden hiervoor is omdat de accu ook 12V is. De spanning die uit de panelen komt is ongeveer 17V bij zonnig weer. Wanneer we alleen de voltmeter aan het paneel hangen meter we de “Voc”. Dat is de spanning die staat op de open connectie. Zodra deze belast wordt zakt deze naar 17 of 18 Volt. De regelaar zorgt er dan voor dat de spanning naar de juiste laadspanning gebracht wordt (13,7V ofzo). De regelaar laat dat ook zien.

Inmiddels aangeschaft:

Kleine update (22-11-2017). Ik heb bekabeling van de meter naar de controller aangepast. Is niet meer het 230v lampen kabeltje dat ik nog ergens had liggen

kWh meter en controller – zonnetje schijnt lekker.

« vorige deel | wordt vervolgd…


3 thoughts on “Zonnelader (solarcharger) voor de motor DIY – Update 4 – Het dak op

 1. Heb je een foto van het laatste gedeelte van d aansluiting van de controller – naar de druppelaar
  En welke druppelaar je gebruikt

  Grt remco

  1. Hoi Remco,

   De controller is de druppellader. De 12volt uitgang gaat direct naar de accu. Dat kan op deze manier omdat er maar 1 accu aanzit. De bruin/blauwe aders gaan direct naar de accu. Zoals je ziet laadt de accu nu met 13.8. Die zakt zodra de accu bijna vol is en begint te “druppelen”
   Je kan op deze manier ook meerdere accu’s laden maar dan moet er een batterij-management-systeem (BMS) module tussen zetten anders kan het zo maar zijn dat de ene accu overladen wordt indien die eerder vol is. Check https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_management_system. Via AliExpress zijn deze modules voor zeer weinig geld te verkrijgen.

   Groet,
   Sjoerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.