Zondag 8 Mei ’22 – Rondje Zuid-Holland

Een klein “rondje” door Zuid-Holland. Eigenlijk alleen een route van “A” naar “B”. Ik zou zondag even op de koffie gaan bij mijn ouders. Heen via de snelweg en terug binnendoor via Hazerswoude, Alphen aan den Rijn en Uithoorn. Niet een hele speciale route, maar net voor Alphen is er een leuk stukje wat volgens mij niet veel mensen kennen (Galgweg/Spookverlaat). Vanaf Hazerswoude is het redelijk eenvoudig te vinden, maar vanaf Alpen rij je er toch snel voorbij. Aangezien je achterlangs moet bij een benzinepomp, ligt het niet voor de hand om daar spontaan in te rijden. Al helemaal niet omdat het eigenlijk ook nog een soort fietspad overgang is naar de andere kant van de N11.

Spookverlaat bij Alphen a/d Rijn
Spookverlaat bij Alphen a/d Rijn

En als je Alphen dan uit wil richting Amsterdam of Ter Aar, dan moet je over de Oude Rijn heen en daar is nog niet zo gek lang een brug gemaakt – Koningin Maximaburg – en daar ligt toch een bocht aan de noord kant van de Oude Rijn. Heerlijk… Dan is het na Alphen gewoon een beetje provinciaal 80km/u rijden. Op de N446 richting Papenveer zijn er ook weer een paar van die lekkere bochten. Daarna een beetje door cruisen langs het water richting Vrouwenakker/De Hoef – Super smal om met een dikke toerfiets te rijden. Helemaal als fietsers naast elkaar blijven rijden. Tja – dan zijn luide uitlaten toch wel handig, maar die heb ik niet – sterker nog, ik kachel onhoorbaar in z’n 5 met een gangetje van net 40 langs het water. Uiteindelijk merken ze mij wel op, want die 1600 hoor je echt wel op 2 meter afstand. Veel van die oudjes hebben ook nog eens spiegeltjes op hun fiets, alleen zijn die volgens mij meer voor de sier dan dat ze die dingen daadwerkelijk gebruiken.

Spookverlaat bij Alphen a/d Rijn
Spookverlaat bij Alphen a/d Rijn

Uiteindelijk ben ik Woerdense Verlaat voorbij en rij ik via de N212 naar Kamerik, want ook daar heb je een paar lekker bochten zitten. Tenslotte knal ik bij Woerden de snelweg op richting huis – met een omweg via De Putkop en het kasteel bij Haarzuilens.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.