Op bezoek bij MDI-Online voor een nieuw windscherm

Als sinds de eerste proefrit die ik heb gemaakt op de K1600, was ik niet heel erg enthousiast over de eigenschappen van het windscherm. De turbulentie die het windscherm maakt is niet leuk meer. Ik weet wel dat het allemaal te maken heeft met de stand van het scherm, de wind, of je achter een auto of vrachtwagen rijdt of niemand voor je hebt. Dan spelen ook nog je lengte mee en of je het zadel in de hoge of lage stand hebt, of zoals ik helemaal laag zit op het je een zgn. comfortzadel hebt.

Tot op zekere hoogte is het scherm wel oké maar wil je sneller dan (ongeveer) 110 à 120km/u dan begint het zeer onrustig te worden allemaal. Niet heel erg als je een ommetje maakt, maar laten we zeggen, je gaat op vakantie, dan wordt de A2 toch wel erg lang. De eerste keer dat ik serieus de balen kreeg van het scherm, was het stuk alleen naar huis vanuit de Vogezen. Echter, zodra je weer een weekje thuis bent vergeet je dat allemaal en word je er pas weer mee geconfronteerd bij de volgende reis en dan denk je “waarom heb ik nou geen andere scherm gehaald” (of op z’n minst uitgeprobeerd).

Dus…
Een paar dagen geleden las ik op het motor-forum in het K1600 draadje dat iemand bij MDI een scherm had gehaald. Nu wist ik wel dat MDI schermen had, maar eigenlijk nooit gekeken of ze ook K1600 schermen hadden. Gelijk maar even een browsertje starten om
eens even te kijken wat dat stukje plexiglas kost“. De tering zeg… € 300,–. Da’s geen misselijk bedrag.. Een collega wist echter te vertellen dat hij op zijn K1300 ook een vstream scherm heeft en dat dat ook een stevig bedrag was. Pffff… wat een geld voor zo’n stuk voorgevormd plastic.

Chinook over de Maas bij Megen, Gelderland

Maar ja – van het huidige scherm word ik simpel en al veel te lang genegeerd. Die woensdag hoefde ik niet te werken en het zou 27 graden worden (dat viel dus wel mee overigens). ‘s Avonds een route gemaakt naar MDI en woensdag 20 juni rustig door het Noord Brabantse land richting Ravensteijn gereden. Bij Megen moest ik de Maas over. Het pondje was nog aan de overkant. Motor uit en even van de omgeving genieten en dan hoor je een helikopter. “Mmmm, klinkt dichtbij zeg…” – “Wooohh – waar is mijn telefoon.. ahhhhh” – Over de Maas kwam een Chinook aanzetten. Heerlijk, dat geluid van die wieken. Het was dus inderdaad erg dichtbij 😀

Ik was nog niet bij MDI aangekomen of het zonnetje brak door en het werd gelijk lekker warm. Omdat het al tegen enen liep wilde ik eerst even een graai doen naar mijn boterhammen. Ik liep naar binnen want ik wilde ook wel even koffie. Dat kon hoor. Ik mocht best even koffie tappen en wat eten. Vriendelijke lui daar bij MDI. 10 minuutjes later legde ik “het probleem” uit. Er werden twee proef-rij windschermen van achteren gehaald en of ik die er dan zelf even wilde opzetten (om te voorkomen dat de klant gaat zeggen dat het schroefdraad stuk is gemaakt). No worries. Dat gaat wel lukken. Ik werd geholpen want de schermen zijn net even wat onhandig vast te houden. Of ik eerst het lage scherm wilde proberen. “Nee, laten we gelijk het grote scherm er maar opzetten want het zadel dat ik nu heb is toch al aan de lage kant. Als dat een hoog zadel wordt heb ik aan het kleine scherm helemaal niets”.

VSTREAM proefrit

Nadat het grote scherm was gemonteerd ben ik de A50 richting ‘s-Hertogenbosch opgedraaid. Na een tankstation zou er een afslag zijn waarna je direct weer terug de snelweg op zou kunnen richting Nijmegen, maar ik ben gedesoriënteerd en rijd als een blind paard richting Oss. Bij een bushalte toch maar even de navigatie ingesteld voordat ik nog meer loop te klungelen. Een ding staat vast. Het scherm is werkelijk TOP. Enige min-puntje is dat door de bolling van het scherm er een reflectie is van mijn stuur. In de hoogste stand zie ik zelfs mijn tankdop. Maar je zit echt uit de wind. Bij 140 km/u zit je gewoon goed en zou je bijna zonder oordoppen kunnen rijden. Je hoort gewoon het motorblok lopen. Dat was voorheen wel anders. Wat ook een punt is om rekening mee te houden, is dat je al vrij snel door het scherm heen moet kijken. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, maar zou het wel kunnen worden als je op een zomerse dag door een zwerm muggen rijdt, of als het regent. In het laatste geval vermoed ik dat door de rijwind je scherm toch wel wordt schoon geblazen. Het staat wel vast dat je het scherm schoon moet houden, maar ach – op een schone fiets zit je lekkerder toch?

Dan kijk en vergelijk. Ik heb een aantal foto’s gemaakt ter vergelijking. Ik had voor het juiste beeld misschien zelf ook nog op de fiets moeten gaan zitten.

 

 

 

Originele K1600-GT windscherm, Links: Laagste stand, Recht: Hoogste stand


Originele K1600GT windscherm vooraanzicht (lage stand)
Originele K1600GT windscherm vooraanzicht (hoogste stand)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Originele K1600GT windscherm zijaanzicht (lage stand)

 

Originele K1600GT windscherm zijaanzicht (hoogste stand)

 

ZTechnik VSTEAM K1600-GT windscherm, Links: Laagste stand, Recht: Hoogste stand


ZTechnik VSTREAM – 1600GT windscherm vooraanzicht (lage stand)
ZTechnik VSTREAM – 1600GT windscherm vooraanzicht (hoogste stand)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZTechnik VSTREAM – 1600GT windscherm zijaanzicht (lage stand)

 

ZTechnik VSTREAM – 1600GT windscherm zijaanzicht (hoogste stand)

 


 

Onderstaande foto is met het nieuwe scherm:

ZTechnik VSTREAM – 1600GT windscherm vooraanzicht nieuw gemonteerd (lage stand)

 

Mooi he? 😉

Om het scherm eens goed aan de tand te voelen ben ik via de snelweg (A50 – A2) naar huis gereden. Telkens een andere snelheid en het windscherm in een andere stand. De turbulentie is veel minder. Het rijdt zeer comfortabel. Hier kunnen we wel mee naar de Alpen. Helemaal omdat ik niet de volle € 300,– hoefde te betalen. We konden het eens worden over een kleine tegemoetkoming. Het “oude” scherm werd kosteloos opgestuurd naar het opgegeven adres. MDI is een winkel met een achterlijk groot assortiment aan spullen en er werken vriendelijke mensen.


4 thoughts on “Op bezoek bij MDI-Online voor een nieuw windscherm

 1. Zelfde ervaring met ZTechnik VSTREAM scherm. Een hele verbetering tov origineel.
  Mede door jouw blog getriggerd op dit type. Bedankt voor de info.

  1. Hoi Rik,

   Sorry voor de late reactie.

   Ik ben ca 1.90. Ik trek er meestal alleen op uit inderdaad.

   Groet,
   Sjoerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.